Línies creuades d’Àlvar Calvet [Arola Editors]

El llibre Línies creuades és el fruit de la Beca Carles Mani d’Arts plàstiques 2008 de l’Ajuntament de Tarragona.

Àlvar Calvet neix a Tremp (Lleida) l’any 1965 i s’instal·la a Tarragona a partir de l’any 1979. En el terreny artístic el seu treball s’ha caracteritzat a partir del 1993 per una cada cop més gran interacció/col·laboració amb el públic, i va arribar un moment de la seva trajectòria en què els treballs no poden ésser o existir sense la col·laboració directa de l’espectador. A partir de l’any 1998 i fins avui el seu treball es redefineix, i l’espectador comença a ésser coautor dels treballs o de part d’ells i les obres comencen a adquirir un rerefons de caràcter fortament social.

El projecte/llibre Línies creuades, tot i reflectir i resumir gran part de la trajectòria d’Àlvar Calvet, centra la seva atenció en el recull de les entrevistes o els qüestionaris que l’autor ha anat realitzant des de l’any 1999 a diversos col·lectius (presoners, professionals del sexe, persones amb esquizofrènia, persones en procés de desintoxicació, immigrants, etc.), amb els quals també s’ha proposat una sèrie de plantejaments plàstics i conceptuals i en què utilitza recursos plurals que podríem situar entre la performance i la pintura.

A Línies creuades, entre d’altres, hi trobem la referència als següents treballs:

Víctimes i botxins de l’any 2001, realitzat a la presó de Tarragona (on també hi realitzà una segona incursió l’any 2004);

Dones de l’any 2002, realitzat amb la col·laboració de 12 dones de l’entorn de l’autor;

American friend as artists de l’any 2000, realitzat als Estats Units;

Somnis paral·lels del 2002, realitzat a l’Institut Pere Mata de Reus;

RED, Red, ret del 2003, amb la participació de 10 persones que es dediquen professionalment al sexe;

Heaven del 2003, on els participants van ser 7 persones en procés de desintoxicació;

Entre el blanc i el negre del 2004, amb la participació de 24 persones d’origen marroquí;

Barbi paradise, on diverses dones opinen sobre el que és i ha estat per a elles la famosa nina americana.

Aquest volum reculls textos de crítics d’art i persones de reconegut prestigi com: Glòria Bosch, Ángel Martínez, Antonio Salcedo, Luis Francisco Pérez, Josep M. Comelles, Pilar Parcerisas, José Carlos Suárez, Abderrahman Benelahmar i Assumpta Rosés.

El libro Línies creuades (Líneas Cruzadas) es el resultado de la Beca Carles Mani de Artes Plásticas 2008 del Ayuntamiento de Tarragona.

Àlvar Calvet nace en Tremp (Lleida) el año 1965 y se instala en Tarragona a partir del año 1979. En el terreno artístico su trabajo se ha caracterizado a partir del 1993 por una cada vez mayor interacción/colaboración con el público, llegando un momento de su trayectoria en la que sus trabajos no pueden ser o existir sin la colaboración directa del espectador. A partir del año 1998 y hasta la actualidad su trabajo se redefine, y el espectador empieza a ser coautor de los trabajos o de parte de ellos y las obras empiezan a adquirir un trasfondo de carácter profundamente social.

El proyecto/libro Línies creuades, además de reflejar y resumir gran parte de la trayectoria de Àlvar Calvet, centra su atención en la compilación de las entrevistas o cuestionarios que el autor ha ido realizando desde 1999 a varios colectivos (prisioneros, profesionales del sexo, personas con esquizofrenia, personas en proceso de desintoxicación, inmigrantes, etc.), con los que también se ha propuesto una serie de planteamientos plásticos y conceptuales y en los que utiliza recursos plurales que podríamos situar entre la performance y la pintura.

En Línies creuades encontramos, entre otros, las referencias de los siguientes trabajos:

Víctimes i botxins (Víctimas y verdugos) del año 2001, realizado en la cárcel de Tarragona (donde también realizó una segunda incursión el año 2004);

Dones (Mujeres) del año 2002, realizado con la colaboración de 12 mujeres del entorno del autor;

American friend as artists del año 2000, realizado en los Estados Unidos;

Somnis paral·lels (Sueños paralelos) del 2002, realizado en el Instituto Psiquiátrico Pere Mata de Reus;

RED, Red, ret del 2003 con la participación de 10 personas que se dedican profesionalmente al sexo;

Heaven del 2003, donde los participantes fueron 7 personas en proceso  de desintoxicación;

Entre el blanc i el negre (Entre el blanco y el negro) del 2004, con la participación de 24 personas de origen marroquí;

Barbi paradise, donde varias mujeres opinan sobre lo que es y ha sido para ellas la famosa muñeca americana.

Este volumen recoge textos de críticos de arte y personas de reconocido prestigio como: Glòria Bosch, Ángel Martínez, Antonio Salcedo, Luis Francisco Pérez, Josep M. Comelles, Pilar Parcerisas, José Carlos Suárez, Abderrahman Benelahmar y Assumpta Rosés.


Aquesta entrada s'ha publicat en Priorat Centre d'Art i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>