DO La Más Bella

 

DO La Más Bella  (Denominació d’Origen La Más Bella) és una edició especial de la revista experimental d’art contemporani La Más Bella, promoguda per Priorat Centre d’Art i el projecte Idensitat, desenvolupada entre gener de 2011 i setembre de 2012.

L’edició s’inicia amb la recollida de mostres  del Priorat, tot proposant-ne una lectura diagonal i excèntrica, però gens allunyada del seu dia a dia.

Per recopilar les mostres es van editar 3.000 elegants bosses de paper en tres models de disseny diferent, que van ser distribuïdes en una vintena de comerços, empreses, oficines de turisme i altres llocs del Priorat al llarg del 2011. Les bosses incloïen instruccions d’ús per a la recollida de les mostres i el seu enviament postal gratuït a La Más Bella, a Madrid, ciutat on té la seva base d’operacions.

Cada model de bossa duia un estampat amb una llegenda que interrogava les persones sobre el seu grau de pertinença al Priorat amb les preguntes: “Sóc d’aquí? SÍ” (per a nadius i habitants del Priorat); “Sóc d’aquí? ?” (per a casos sense definir); i “Sóc d’aquí? NO” (per a visitants i turistes de pas per la comarca). La naturalesa de la mostra que calia enviar a La Más Bella quedava a la discreció de la persona que disposés d’alguna de les bosses.

El projecte editorial participatiu acaba amb l’edició especial DO La Más Bella (Denominació d’Origen

La Más Bella): tres cartells que reprodueixen les 74 mostres rebudes: Cartell SÍ (que reprodueix les 34 mostres rebudes en bosses “Sóc d’aquí? SÍ”), Cartell ? (que reprodueix les 22 mostres rebudes en bosses “Sóc d’aquí? ?”) i Cartell NO (que reprodueix les 18 mostres  rebudes en bosses “Sóc d’aquí? NO”). Cada joc de tres cartells es presenta en l’interior d’una ampolla buida de vi que completa l’edició especial.

S’ha realitzat una edició limitada de 200 ampolles DO La Más Bella. A més, hi ha un tiratge extra de 800 jocs de tres cartells (sense ampolla) per distribuir entre les persones interessades en el projecte.

La Más Bella. www.lamasbella.org

Idensitat. www.idensitat.net

Oficines, comerços i establiments on s’han repartit les bosses DO La Más Bella: Oficina de Turisme del Priorat (Falset), Patronat Municipal de Turisme de Cornudella de Montsant (Cornudella de Montsant), Biblioteca Municipal i Comarcal Salvador Estrem i Fa (Falset), Escola Llicorella (Gratallops), Escola Serra Major (La Vilella Baixa), Celler El Masroig (El Masroig), Celler Aixalà i Alcait (Torroja del Priorat), Celler Cooperatiu Cornudella SCCL (Cornudella de Montsant), Residència-Casa de Pagès Perxe (El Molar), Cal Porxo-Casa Rural i Agrobotiga (Pradell de la Teixeta), Llorens-Xarcuteria-Carniceria (Falset), Bonviure-Vinateria (Gratallops), El Llapis-Llibreria-Papereria (Falset), Agrobotiga Siurana (Siurana), Circell (La Figuera), El Porticó-Roba i Complements (Falset), Perruqueria i Estètica Eli (Cornudella de Montsant), Forn del Pi (Gratallops), Mel de Gratallops (Gratallops) i Cornudellaweb.com.

Gràcies especials a totes les persones que tan animosament han participat en aquest projecte enviant-nos les seves mostres del Priorat.

La presentació es durà a terme en el Celler Cooperatiu de Cornudella, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell; aquest edifici, construït entre els anys 1919 i 1922, cal emmarcar-lo en la resposta cooperativista a la greu crisi vinícola i agrària europea heretada de finals del segle XIX.

No manca tampoc en alguns edificis de Martinell la tendència cap a un cert historicisme, com és el cas del celler i molí d’oli de Cornudella de Montsant (1919-1920), on els finestrals es transformen en traceries d’inspiració gòtica i on la portada es desdobla en una superposició d’arquivoltes. La successió d’arcs parabòlics de l’interior, d’altra banda, són de clara arrel gaudiniana.

Cèsar Martinell, Raquel Lacuesta i Josep Ignasi de Llorens

Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Barcelona, 1998

Aquesta entrada s'ha publicat en Priorat Centre d'Art, Programació, Projectes i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.